Hedenking 2021

You are currently browsing the archive for the Hedenking 2021 category.

Op 16 september 2021 vond de veertiende herdenking plaats van de vier Belarusische mannen die in 1999-2000 gedwongen verdwenen. Arjen van Halem heette de aanwezigen welkom en gaf een overzicht van de gebeurtenissen van het afgelopen jaar.
Leo Mesman las zijn gedichten “4 bomen voor Wit-Rusland en “bij de herplanting van de vierde boom”.

Valeriya Krasovskaya (We Remember), dochter van Anatoly Krasovsky, sprak over hoe het verhaal van Belarus haar verhaal is en over de pijn over de verdwijning van haar vader, die maar niet weg gaat.
Wim Dekkers (FNV) sprak over de extreem moeilijke situatie van vakbondsactivisten in Belarus, die in het afgelopen jaar slechts nijpender geworden is.
Namens de gemeenteraad van Eindhoven sprak Ellen Schoumacher (PvdA-fractie).

Christie Miedema sprak namens Amnesty International over de mensenrechtensituatie in Belarus in het afgelopen jaar.
Namens de Belarusische gemeenschap in Nederland spraken Dimitry Pustakhod en Lena Kalinovskaja. Beide vertelden hoe zij pas vorig jaar onder invloed van de uitzonderlijke gebeurtenissen in hun thuisland van deze herdenking op de hoogte raakten. Lena Kalinovskaja las een gedicht voor dat speciaal voor deze gelegenheid was geschreven, genaamd vier eiken, vier pijlers.
Caroline Geelen begeleidde de bijeenkomst op viool met enkele stukken van Bach en het al vaker bij de herdenking vertolkte El cant dels ocells.

Na afloop kregen de aanwezigen de kans bloemen te plaatsen bij de bomen, een brief te ondertekenen voor en solidariteit te tonen met gevangen mensenrechtenactivisten van Viasna: https://twitter.com/christiemiedema/status/1438614772619038720?s=19.

Eerder op de dag werd Valeriya Krasovskaya geïnterviewd voor Radio 1: https://www.nporadio1.nl/uitzendingen/de-nieuws-bv/a9a53087-a755-4b65-8d03-a82b4b38e3fb/2021-09-16-de-nieuws-bv

Op 16 september 1999 werden Anatoly Krasovsky en Viktor Gonchar op straat gekidnapt. Sindsdien is niets meer van hen vernomen. Ook Yuri Zakharenko en Dmitry Zavadsky verdwenen van het een op het andere moment spoorloos. In veel steden en landen wordt nog jaarlijks stilgestaan bij deze politiek gemotiveerde gebeurtenissen. Zo zijn in 2008 in Eindhoven vier bomen geplant en is een gedenksteen geplaatst. Voor de nabestaanden is dit een unieke plek geworden om de verdwenen mannen te herdenken.

De ontwikkelingen in Belarus sinds de frauduleuze presidentsverkiezingen van vorig jaar maken de herdenking relevanter dan ooit. Wederom worden mensen die opstaan tegen onvrijheid met geweld, arrestaties en martelingen onderdrukt. Er zijn mensen verdwenen en vermoord en er vinden vele onwettige arrestaties plaats. Meer dan 600 mensen zitten nog vast, waaronder de meeste oppositionele politieke leiders. Daarom vindt aansluitend aan de herdenking een actie plaats om degenen die nu hun stem verheffen tegen het regime te ondersteunen.

De herdenking vindt plaats op donderdag 16 september 20201 15:00 – 16:00 uur, bij de vier bomen in het parkje van de Paradijslaan, Eindhoven (hoek Frederik van Eedenplein). Er zijn zitplaatsen voor oudere bezoekers en de coronamaatregelen worden in acht genomen. Bezoekers wordt verzocht een mondkapje mee te nemen.

Onder meer Valeriya Krasovskaya (We Remember), Christie Miedema (Amnesty International), Dimitry Pustakhod (Belarussische gemeenschap in Nederland) en Wim Dekkers (FNV) zullen het woord voeren.Op het programma staan gedichten van Leo Mesman en Lena Kalashnikova en muziek van Fried Manders en Wendy Lina. Zij hebben werk speciaal voor deze herdenking geschreven. Wij nodigen u van harte uit de herdenking en de aansluitende actie bij te wonen.