4 bomen

Laat in de avond 16 september 1999 verdwenen zakenman Anatoly Krasovsky en oppositieleider Viktor Gonchar nadat zij het badhuis in Minsk verlaten hadden. Dezelfde nacht werd het pistool waarmee de doodstraffen uitgevoerd geleend. Onderzoek naar de verdwijning wordt door de regering van Wit-Rusland tegengewerkt. Maar wij vergeten Anatoly Krasovsky en Viktor Gonchar niet. Net zo min als we Yuri Zakharenko (ex-minister van Binnenlandse Zaken) en Dmitry Zavadsky (TV journalist) vergeten. Zij verdwenen op 7 mei 1999 en 7 juli 2000.

Om hen te herdenken zijn 16 september 2008 vier Hongaarse eiken geplant in Eindhoven, de stad die een stedenband heeft met Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland. De bomen zijn geplant door Mary Fiers (wethouder gemeente Eindhoven), Iryna and Valeriya Krasovskaya (We Remember), Dzmitry Markusheuski (Belarus Helsinki Committee), Marijke Dusseljee (Amnesty International),  Nicolai Kanakh en Oleg Podolinski (BKDP), Berend Molz (FNV Bondgenoten), Joeri Oudshoorn (Mission To Minsk) en Leonoor Akkermans (Solid).

Het gedicht “4 bomen” van Leo Mesman, opgedragen aan de vier mannen, is te lezen op het monumentje bij de bomen, samen met hun namen en de datum van verdwijning.

4 bomen voor wit-rusland

4 mannen
die opstonden tegen die ene
die het volk de vrijheid benam
en verdwenen

4 bomen
hier geplant als levend teken
opdat wij geen dag vergeten
te bewenen

4 mannen
die opstonden tegen die ene
die het volk de vrijheid benam
en verdwenen

Elk jaar op 16 september worden de verdwijningen weer herdacht. Locatie: Paradijslaan in Eindhoven. Zie kaart.

De voorbereidingen worden getroffen.

De banner van We Remember laat zien welke mensen herdacht worden

Wethouder Mary Fiers van Eindhoven en Irina Krakovskaya (vrouw van de verdwenen Anatoly Kraskovsky) planten de eerste boom

Dichter Leo Mesman draagt het gedicht ‘vier bomen voor Wit-Rusland’ voor

Arjen van Halem onthult het gedenkteken

Het gedenkteken