Herplanten 2021

You are currently browsing the archive for the Herplanten 2021 category.

Op donderdag 25 maart 2021 is – ter vervanging van één van de bomen – een nieuwe boom geplant. Na het planten was er een korte herdenking. De herdenking stond tevens in het licht van de Onafhankelijkheidsdag van Belarus. Deze dag verwijst naar de onafhankelijkheid van 25 maart 1918. Deze dag wordt alleen door de oppositie gevierd (Loekasjenko koos 3 juli) en is dit jaar het startpunt van een nieuwe golf van demonstraties in Belarus.

Het programma zag er zo uit:

  • 2 liederen door Wendy Lina en Fried Manders, waaronder Vleugelslag
  • Gedicht“Bij de herplanting van de vierde boom” van en door Leo Mesman
  • Toespraak door Valeriya Krasovskaya
  • update solidariteitsactie Amnesty International door Christie Miedema

Vertegenwoordigers van de initiatiefnemers uit 2008 hebben de laatste scheppen met aarde aangebracht en bloemen gelegd. Aan het einde van de herdenking kreeg Leo Mesman het eerste exemplaar uitgereikt van een bundeltje met de gedichten die hij sinds 2008 voor de herdenking schreef.

Studio 040 en het NOS Journaal hebben ’s avonds bericht over de herdenking en de Onafhankelijkheidsdag. De Belarussische diaspora in Nederland roept daarin tot een boycot door Nederlandse bedrijven die zaken doen met Belarussische staatsbedrijven waar stakers worden vervolgd. De FNV steunt deze oproep. Het NOS Journaal heeft een ontslagen staker van het staalbedrijf BMZ geïnterviewd.

Read the rest of this entry »