Herdenking 2021

You are currently browsing the archive for the Herdenking 2021 category.

Ales Bialiatski, oprichter van de mensenrechtenorganisatie Viasna in Belarus, is één van de winnaars van de Nobelprijs voor de vrede in 2022 – samen met de Oekraïense mensenrechtenrechtenorganisatie Center for Civil Liberties en de Russische mensenrechtenorganisatie Memorial. Wij feliciteren Ales Bialiatski van harte en blijven ons inzetten voor zijn vrijlating zoals we zowel tijdens zijn eerdere als huidige gevangenschap meermaals tijdens herdenkingen hebben gedaan. Bijvoorbeeld vorig jaar, tijdens de herdenking van 2021:

Op 16 september 2021 vond de veertiende herdenking plaats van de vier in 1999-2000 in Belarus verdwenen mannen, tegen de achtergrond van de nog steeds verder toenemende huidige repressie in Belarus.

De herdenking was de eerste bij de in maart 2021 nieuw geplante boom, om één van de oorspronkelijke vier bomen, die er slecht aan toe was, te vervangen.

Arjen van Halem leidde de herdenking in goede banen en gaf een introductie tegen achtergrond van de huidige situatie in Belarus. Leo Mesman las het oorspronkelijke gedicht “4 bomen voor Wit-Rusland” en zijn nieuwe gedicht “bij de herplanting van de vierde boom”.

Valeriya Krasovskaya sprak over de pijn over de verdwijning van haar vader, tegen de achtergrond van het voortdurende verhaal van repressie in Belarus. Wim Dekkers (FNV) sprak over de situatie van vakbondsactivisten in Belarus.

Ellen Schoumacher vertegenwoordigde de Eindhovense gemeenteraad.

Christie Miedema sprak namens Amnesty International over de mensenrechtensituatie in Belarus in het afgelopen jaar en Caroline Geelen begeleidde de bijeenkomst op viool.

Dimitry Pustakhod en Lena Kalinovskaja spraken namens de Belarusische gemeenschap.

Na de toespraken deelden Jip van Limpt en Christie Miedema van Amnesty bloemen uit die deelnemers bij de bomen konden plaatsen.

Na de herdenking vond nog een solidariteitsactie plaats voor gevangen activisten van de Belarusische mensenrechtenorganisatie Viasna.

Op 16 september 2021 vond de veertiende herdenking plaats van de vier Belarusische mannen die in 1999-2000 gedwongen verdwenen. Arjen van Halem heette de aanwezigen welkom en gaf een overzicht van de gebeurtenissen van het afgelopen jaar.
Leo Mesman las zijn gedichten “4 bomen voor Wit-Rusland en “bij de herplanting van de vierde boom”.

Valeriya Krasovskaya (We Remember), dochter van Anatoly Krasovsky, sprak over hoe het verhaal van Belarus haar verhaal is en over de pijn over de verdwijning van haar vader, die maar niet weg gaat.
Wim Dekkers (FNV) sprak over de extreem moeilijke situatie van vakbondsactivisten in Belarus, die in het afgelopen jaar slechts nijpender geworden is.
Namens de gemeenteraad van Eindhoven sprak Ellen Schoumacher (PvdA-fractie).

Christie Miedema sprak namens Amnesty International over de mensenrechtensituatie in Belarus in het afgelopen jaar.
Namens de Belarusische gemeenschap in Nederland spraken Dimitry Pustakhod en Lena Kalinovskaja. Beide vertelden hoe zij pas vorig jaar onder invloed van de uitzonderlijke gebeurtenissen in hun thuisland van deze herdenking op de hoogte raakten. Lena Kalinovskaja las een gedicht voor dat speciaal voor deze gelegenheid was geschreven, genaamd vier eiken, vier pijlers.
Caroline Geelen begeleidde de bijeenkomst op viool met enkele stukken van Bach en het al vaker bij de herdenking vertolkte El cant dels ocells.

Na afloop kregen de aanwezigen de kans bloemen te plaatsen bij de bomen, een brief te ondertekenen voor en solidariteit te tonen met gevangen mensenrechtenactivisten van Viasna: https://twitter.com/christiemiedema/status/1438614772619038720?s=19.

Eerder op de dag werd Valeriya Krasovskaya geïnterviewd voor Radio 1: https://www.nporadio1.nl/uitzendingen/de-nieuws-bv/a9a53087-a755-4b65-8d03-a82b4b38e3fb/2021-09-16-de-nieuws-bv

« Older entries