Nieuws Belarus

You are currently browsing the archive for the Nieuws Belarus category.

Op 8 december 2022, twee dagen voor de toekenning van de Nobelprijs voor de vrede aan Ales Bialiatski en twee andere laureaten, kregen vertegenwoordigers van Ales’ organisatie Viasna in het vredespaleis in Den Haag uit handen van minister van buitenlandse zaken de mensenrechtentulp uitgereikt. Mensenrechtenorganisatie Viasna zet zich al meer dan 25 jaar onvermoeibaar in voor mensenrechten in Belarus en is ook nauw betrokken geweest bij het aankaarten en de waarheid boven tafel krijgen in de kwestie van de vier verdwenen Belarusische mannen tussen 1999-2000.

Ales Bialiatski, oprichter van de mensenrechtenorganisatie Viasna in Belarus, is één van de winnaars van de Nobelprijs voor de vrede in 2022 – samen met de Oekraïense mensenrechtenrechtenorganisatie Center for Civil Liberties en de Russische mensenrechtenorganisatie Memorial. Wij feliciteren Ales Bialiatski van harte en blijven ons inzetten voor zijn vrijlating zoals we zowel tijdens zijn eerdere als huidige gevangenschap meermaals tijdens herdenkingen hebben gedaan. Bijvoorbeeld vorig jaar, tijdens de herdenking van 2021:

Meer dan 1200 door mensenrechtenorganisaties erkende politieke gevangenen verblijven op dit moment achter de tralies in Belarus. Steek hen een hart onder de riem en laat hen weten dat ze niet vergeten zijn, door hen een verjaardagskaart te sturen. Op de website van Libereco wordt regelmatig een nieuwe lijst met jarigen geplaatst, evenals instructies over hoe verjaardagskaarten te sturen.

« Older entries