Uncategorized

You are currently browsing the archive for the Uncategorized category.

Ales Bialiatski, oprichter van de mensenrechtenorganisatie Viasna in Belarus, is één van de winnaars van de Nobelprijs voor de vrede in 2022 – samen met de Oekraïense mensenrechtenrechtenorganisatie Center for Civil Liberties en de Russische mensenrechtenorganisatie Memorial. Wij feliciteren Ales Bialiatski van harte en blijven ons inzetten voor zijn vrijlating zoals we zowel tijdens zijn eerdere als huidige gevangenschap meermaals tijdens herdenkingen hebben gedaan. Bijvoorbeeld vorig jaar, tijdens de herdenking van 2021:

Op 16 september werden wederom in Eindhoven vier verdwenen Belarussen herdacht, met aandacht voor de huidige situatie in Belarus. Ondanks het weer was het een mooie en intieme bijeenkomst. Zie hieronder een kleine impressie.

Eindhoven herdenkt vier verdwenen Belarussen.

Op 16 september 1999 werden Anatoly Krasovsky en Viktor Gonchar op straat gekidnapt. Sindsdien is niets meer van hen vernomen. Ook Yuri Zakharenko en Dmitry Zavadsky verdwenen van het een op het andere moment spoorloos. In veel steden en landen wordt jaarlijks stilgestaan bij deze politiek gemotiveerde gebeurtenissen. Zo zijn in 2008 in Eindhoven vier bomen geplant en is een gedenksteen geplaatst. Voor de nabestaanden is dit een unieke plek geworden om de verdwenen mannen te herdenken.

De frauduleuze presidentsverkiezingen in Belarus van twee jaar geleden en de neergeslagen volksopstand die er op volgde maken de herdenking relevanter dan ooit. Mondige burgers en oppositionele politici worden met grof geweld, onwettige arrestaties en brute marteling onderdrukt. Meer dan 1500 mensen zitten vast, er zijn mensen vermoord en er verdwijnen weer mensen. Daarom vindt aansluitend aan de herdenking een actie plaats om de politieke gevangenen in Belarus te steunen en een hart onder de riem te steken.

De herdenking vindt plaats op vrijdag 16 september van 15:30 tot 16:30 uur in het Vier Bomen plantsoen (hoek Frederik van Eedenplein, Paradijslaan, Eindhoven). Er zijn zitplaatsen voor oudere bezoekers. Onder meer Irina Krasovskaya (echtgenote van Anatoly Krasovsky), Samir Toub (wethouder gemeente Eindhoven) en Franka Hummels (freelance journalist, Belarus expert) zullen het woord voeren. Op het programma staan gedichten van Leo Mesman en Elena Kalinovskaja en muziek van Fried Manders en Wendy Lina. Zij schreven het lied “Vleugelslag” voor alle “vermisten” in Belarus en voor alle mensen die hen missen. Rosa van der Vijver maakte er een videoclip bij met zandschilderingen, die we op de herdenking aan het publiek zullen tonen. Wij nodigen u van harte uit de herdenking en de aansluitende actie bij te wonen.

Amnesty International, FNV, We Remember, Mission to Minsk

« Older entries