Mensenrechten acties

You are currently browsing the archive for the Mensenrechten acties category.

Ales Bialiatski, oprichter van de mensenrechtenorganisatie Viasna in Belarus, is één van de winnaars van de Nobelprijs voor de vrede in 2022 – samen met de Oekraïense mensenrechtenrechtenorganisatie Center for Civil Liberties en de Russische mensenrechtenorganisatie Memorial. Wij feliciteren Ales Bialiatski van harte en blijven ons inzetten voor zijn vrijlating zoals we zowel tijdens zijn eerdere als huidige gevangenschap meermaals tijdens herdenkingen hebben gedaan. Bijvoorbeeld vorig jaar, tijdens de herdenking van 2021:

Meer dan 1200 door mensenrechtenorganisaties erkende politieke gevangenen verblijven op dit moment achter de tralies in Belarus. Steek hen een hart onder de riem en laat hen weten dat ze niet vergeten zijn, door hen een verjaardagskaart te sturen. Op de website van Libereco wordt regelmatig een nieuwe lijst met jarigen geplaatst, evenals instructies over hoe verjaardagskaarten te sturen.

Op zondag 21 februari 2021 organiseerde de Nederlandse Belarus Diaspora een ingetogen actie op het Vierbomenplantsoen aan de Paradijslaan. 256 portretten van politieke gevangenen met hun detentiedatum stonden in het gras tussen de vier bomen die daar op 16 september 2008 zijn geplant om vier verdwenen mannen te herdenken. De politieke gevangenen kregen zo een gezicht. De tol die zij betalen is invoelbaar gemaakt. Indrukwekkend.

En de repressie door het regime Lukashenko gaat onverminderd voort, het verzet blijft. Op 16 februari jl. is de politie ingevallen bij mensenrechtenorganisatie Viasna, onafhankelijke vakbond REP en Belarusian Association of Journalists. Kantoren en woningen zijn overhoop gehaald, computers en documenten in beslag genomen en medewerkers gearresteerd. Zie de sites van Amnesty International voor informatie en de actie #StandWithBelaruen Libereco voor informatie en de briefkaartenactie.

Zeer onlangs zijn de twee Belsat-journalisten Katsiaryna Andreyeva and Darya Chultsova veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Ze zaten al sinds 15 november 2020 vast.  In Belarus wordt hiertegen geprotesteerd met witte bloemen en een kruis van zwart duct-tape als symbool voor het monddood maken van journalisten.  Alle vier de bomen vier bomen (die staan voor de vier verdwenen mannen) werden dit symbool getooid.

 

 

 

« Older entries