Mensenrechten acties

You are currently browsing the archive for the Mensenrechten acties category.

Op zondag 21 februari 2021 organiseerde de Nederlandse Belarus Diaspora een ingetogen actie op het Vierbomenplantsoen aan de Paradijslaan. 256 portretten van politieke gevangenen met hun detentiedatum stonden in het gras tussen de vier bomen die daar op 16 september 2008 zijn geplant om vier verdwenen mannen te herdenken. De politieke gevangenen kregen zo een gezicht. De tol die zij betalen is invoelbaar gemaakt. Indrukwekkend.

En de repressie door het regime Lukashenko gaat onverminderd voort, het verzet blijft. Op 16 februari jl. is de politie ingevallen bij mensenrechtenorganisatie Viasna, onafhankelijke vakbond REP en Belarusian Association of Journalists. Kantoren en woningen zijn overhoop gehaald, computers en documenten in beslag genomen en medewerkers gearresteerd. Zie de sites van Amnesty International voor informatie en de actie #StandWithBelaruen Libereco voor informatie en de briefkaartenactie.

Zeer onlangs zijn de twee Belsat-journalisten Katsiaryna Andreyeva and Darya Chultsova veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Ze zaten al sinds 15 november 2020 vast.  In Belarus wordt hiertegen geprotesteerd met witte bloemen en een kruis van zwart duct-tape als symbool voor het monddood maken van journalisten.  Alle vier de bomen vier bomen (die staan voor de vier verdwenen mannen) werden dit symbool getooid.

 

 

 

Ter gelegenheid van het bezoek van Svetlana Tichanovskaya hing de roodwitte oppositievlag van Belarus op het stadhuis van Eindhoven. Eindhoven had tot enkele jaren geleden een stedenband met Minsk en herdenkt elk jaar op 16 september vier mannen die verdwenen in 1999 en 2000.

De gemeente was door de Belarus-gemeenschap in Eindhoven verzocht:

Geachte raadsleden van de Gemeente Eindhoven,

Wij, Belarussen van Eindhoven en met ons alle Belarussen in Nederland en daarbuiten, willen graag jullie aandacht vragen voor de situatie in Belarus.
Eindhoven heeft historisch een sterke band met Belarus. De vermiste politici worden in Eindhoven jaarlijks geëerd. Daar zijn wij u dankbaar voor.
De situatie in ons land is momenteel kritiek. Sinds de vervalste verkiezingen in augustus zijn er meer dan 25.000 mensen slachtoffer geworden van politiegeweld. Onder de demonstranten zijn doden en gewonden gevallen. Loekasjenka, die al 26 jaar aan de macht is, weigert zijn presidentschap neer te leggen blijft zijn volk met geweld onderdrukken.
Deze week (19-20 november) bezoekt Svetlana Tikhanovskaya Nederland. Zij won de verkiezingen volgens de onafhankelijke telling en wordt door alle EU-leiders als de vertegenwoordiger van het Belarussische volk gezien. Tijdens haar bezoek zal zij Premier Rutte en Minister Blok ontmoeten. Ook ontmoet zijn vertegenwoordigers van de FNV en diverse mensenrechtenorganisaties.
De solidariteit van Nederland met het Belarussische volk wordt in Amsterdam publiekelijk getoond: op donderdag 19 november hijst het gemeentehuis de Belarussische wit-rood-witte vlag als teken van de onafhankelijke Belarus.
Wij vragen u om onze landgenoten, Svetlana Tikhanovskaya en ons te steunen in deze moeilijke tijd en, net als de Gemeente Amsterdam, de vlag voor Belarus te hijsen.

 

Bron: Eindhovens Dagblad

Zondagmiddag 20 september 2020 demonstreerden Belarussische expats uit Nederland in Eindhoven voor de vrijheid in Belarus: tegen het geweld, voor vrijlating van politieke gevangenen, eerlijke verkiezingen en het vertrek van Loekasjenka. Voor velen van hen is dit de eerste keer dat ze zich in het openbaar durven uitspreken. Dit maakt hen blij, maar binnen zit veel verdriet over wat nu met hun familie en vrienden in Belarus gebeurt.

De demonstratie kreeg aandacht van de media in Nederland en Belarus. Zie: Eindhovens Dagblad, Charter 97, en Budzma.by .

De demonstranten gebruikten ook de materialen van de Amnesty actie van 16 september 2020 in Eindhoven en droegen portretten van mensen die de afgelopen 26 jaar in Belarus zijn verdwenen en vermoord.

Daarbij ook de portretten van Yuri Zakharenko, Viktor Gonchar, Anatoly Krasovsy en Dmitry Zavadsky die Eindhoven door vierbomen.nl worden herdacht. Ze zijn niet vergeten.

Read the rest of this entry »

« Older entries