Herdenking 2009

You are currently browsing the archive for the Herdenking 2009 category.

Bij de vier bomen  die in 2008 zijn geplant zijn Viktor Gonchar, Anatoly Krasovsky, Yuri Zakharenko en Dmitry Zavadsky opnieuw herdacht.  16 september 2009 is het precies 10 jaar geleden dat Viktor Gonchar  en Anatoly Krasovsky zijn gekidnapped. De andere twee mannen verdwenen in diezelfde periode. Namens de gemeente Eindhoven voerde wethouder Mary Fiers het woord. Zij onderstreepte het belang van de stedenband met Minsk en sprak haar zorg uit over de mensenrechten in Wit-Rusland. Olga Stuzhinskaya van het Office for Democratic Belarus uit Brussel, Christie Miedema van Amnesty International en Franny Parren van TIE Nederland stonden stil bij de verdwijningen. Valeriya Krasovskaya vertelde hoe zij, haar familie en de nabestaanden van de andere drie mannen zich gesteund voelen door deze herdenking in Eindhoven en de herdenkingen die in vele andere steden van de wereld plaatsvinden.

Read the rest of this entry »

Oproerpolitie heeft op 16 september 2009 een geweldadig einde gemaakt aan een demonstratie ter herdenking van Viktor Gonchar, Anatoly Krasovsky, Yuri Zakharenko en Dmitry Zavadsky in Minsk. Ook vorig jaar greep de oproerpolitie hardhandig in.

embedded by Embedded Video

 

 

Op Charter97 vind je meer foto’s van de demonstratie en het ingrijpen van de politie.

Herdenking verdwenen mannen Wit-Rusland
16 september 2009, 13.30 uur
Paradijslaan in Eindhoven

Uitnodiging

Op 16 september 1999 laat in de avond verdwenen zakenman Anatoly Krasovsky en oppositieleider Victor Gonchar toen zij uit een badhuis in Minsk naar huis vertrokken. Diezelfde nacht werd ook het pistool waarmee in Wit-Rusland de doodstraf wordt uitgevoerd, uitgeleend. Onderzoek naar de zaak is sindsdien door de Wit-Russische overheid tegengewerkt. Wij vergeten hen niet. Net zoals wij niet zullen vergeten dat Yuri Zakharenko (oud minister van binnenlandse zaken) en Dimitry Zavadsky (televisiejournalist voor Russische staatstelevisie) verdwenen op 7 mei 1999 en 7 juli 2000. De vier hadden gemeen dat ze kritiek hadden op de regering van president Alexander Lukashenko.

Ter herdenking van deze verdwijningen zijn op 16 september 2008 vier bomen geplant in Eindhoven, dat een stedenband heeft met de Wit-Russische hoofdstad Minsk.

Woensdag 16 September 2009 komen organisaties die betrokken zijn bij de mensenrechten in Wit-Rusland opnieuw bijeen in Eindhoven om de verdwijningen te herdenken. Bij de vier bomen wordt gesproken door Mary Fiers (wethouder gemeente Eindhoven), Olga Stuzhinskaya (Office for Democratic Belarus in Brussel), Valeriya Krasovskaya (We Remember), Andriette Nommensen (FNV Mondiaal) en Sabine Zwiers (Amnesty International). Leo Mesman zal het gedicht ‘vier bomen’ voordragen, en voormalig stadsdichter Arnoud Rigter zal een speciaal voor deze herdenking gemaakt gedicht voordragen.
Lopend Vuurtje zal enkele liederen ten gehore brengen.

Wij nodigen u graag uit om bij de herdenking en het programma later op de middag in de Zwarte Doos aanwezig te zijn.

PROGRAMMA woensdag 16 september 2009 13.30 – 17.30 uur

13.30 uur

Herdenking bij de vier bomen (hoek Paradijslaan en Zwembadweg, Eindhoven)

Aansluitend

Reizend verteltheater ‘Show your hope’ Martin Voorbij met verhalen rondom het thema vrijheid
(TU terrein bij Zwarte Doos)

15.30 uur

Documentaire ‘A lesson of Belarussian’ (Miroslav Dembinski, Polen, 2006)
(Zwarte Doos, TU terrein)

Aansluitend

Forumdiscussie (o.l.v. Joeri Oudshoorn, Mission to Minsk) met:

Olga Stuzhinskaya (Office for Democratic Belarus in Brussel)

Valeriya Krasovskaya (We Remember)

Andriette Nommensen (FNV Mondiaal)

Sabine Zwiers (Amnesty International)

Het programma in de Zwarte Doos zal worden voorgezeten door Peter Schmid
(Stichting Vredescentrum Eindhoven)