Articles by Arjen

You are currently browsing Arjen’s articles.

Op 19 en 20 november 2020 was Svetlana Tichanovskaya in Nederland. Zij is op 9 augustus 2020 gekozen tot president van Belarus, maar moest het land verlaten na de frauduleuze uitslag. De burgers kwamen massaal opstand tegen de verkiezingsfraude en tegen het geweld van het regime dat daar op volgde. Demonstraties houden nu al meer dan 100 dagen aan. In de media en vooral via de Telegram-kanalen is dit goed te volgen.

 

Svetlana Tichanovskaya sprak onder andere met premier Mark Rutte, minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok, leden van de Tweede Kamer, vertegenwoordigers van de FNV en andere ngo’s zoals Amnesty International en het Netherlands Helsinki Comité.

Valeriya Krasovskaya mocht haar namens de Belarus-diaspora een vraag stellen en vroeg of er ook  aandacht is voor de verdwijningen in 1999 en 2000. Svetlana Tikhanovskaya antwoordde dat dit onderwerp  in haar gesprekken met  regeringsleiders regelmatig ter sprake komt, ook in het gesprek met Mark Rutte. Inderdaad “verdwenen, maar niet vergeten en ook niet vergeven”, ook al krijgt de actualiteit nu meer aandacht, zoals de recente dood van Roman Bondarenko.

EenVandaag zond op zaterdag 21 november een item uit over het bezoek van Svetlana Tichanovskaya aan Nederland met daarin een uitvoerig interview met Valeriya Krasovskaya waarin zij haar visie gaf op het heden en de onvoltooid verleden tijd.

Speciaal voor de herdenking van 16 september 2020 hebben Wendy Lina en Fried Manders het lied “Vleugelslag” gemaakt. De uitvoering tijdens de herdenking raakte vele harten, ook van de vele Belarussen die deze keer bij de herdenking aanwezig waren. Als bijdrage aan de beweging in Belarus is een plan gemaakt om het lied professioneel op te nemen (geluid en beeld). Hiervoor is onlangs een crowdfunding actie gestart.

Meer gegevens over deze actie (ook het bankrekeningnummer) zijn te vinden op de website van de Stichting Muziekcreatie.

Ter gelegenheid van het bezoek van Svetlana Tichanovskaya hing de roodwitte oppositievlag van Belarus op het stadhuis van Eindhoven. Eindhoven had tot enkele jaren geleden een stedenband met Minsk en herdenkt elk jaar op 16 september vier mannen die verdwenen in 1999 en 2000.

De gemeente was door de Belarus-gemeenschap in Eindhoven verzocht:

Geachte raadsleden van de Gemeente Eindhoven,

Wij, Belarussen van Eindhoven en met ons alle Belarussen in Nederland en daarbuiten, willen graag jullie aandacht vragen voor de situatie in Belarus.
Eindhoven heeft historisch een sterke band met Belarus. De vermiste politici worden in Eindhoven jaarlijks geëerd. Daar zijn wij u dankbaar voor.
De situatie in ons land is momenteel kritiek. Sinds de vervalste verkiezingen in augustus zijn er meer dan 25.000 mensen slachtoffer geworden van politiegeweld. Onder de demonstranten zijn doden en gewonden gevallen. Loekasjenka, die al 26 jaar aan de macht is, weigert zijn presidentschap neer te leggen blijft zijn volk met geweld onderdrukken.
Deze week (19-20 november) bezoekt Svetlana Tikhanovskaya Nederland. Zij won de verkiezingen volgens de onafhankelijke telling en wordt door alle EU-leiders als de vertegenwoordiger van het Belarussische volk gezien. Tijdens haar bezoek zal zij Premier Rutte en Minister Blok ontmoeten. Ook ontmoet zijn vertegenwoordigers van de FNV en diverse mensenrechtenorganisaties.
De solidariteit van Nederland met het Belarussische volk wordt in Amsterdam publiekelijk getoond: op donderdag 19 november hijst het gemeentehuis de Belarussische wit-rood-witte vlag als teken van de onafhankelijke Belarus.
Wij vragen u om onze landgenoten, Svetlana Tikhanovskaya en ons te steunen in deze moeilijke tijd en, net als de Gemeente Amsterdam, de vlag voor Belarus te hijsen.

 

Bron: Eindhovens Dagblad

« Older entries