Roodwitte vlag op het stadhuis van Eindhoven

Ter gelegenheid van het bezoek van Svetlana Tichanovskaya hing de roodwitte oppositievlag van Belarus op het stadhuis van Eindhoven. Eindhoven had tot enkele jaren geleden een stedenband met Minsk en herdenkt elk jaar op 16 september vier mannen die verdwenen in 1999 en 2000.

De gemeente was door de Belarus-gemeenschap in Eindhoven verzocht:

Geachte raadsleden van de Gemeente Eindhoven,

Wij, Belarussen van Eindhoven en met ons alle Belarussen in Nederland en daarbuiten, willen graag jullie aandacht vragen voor de situatie in Belarus.
Eindhoven heeft historisch een sterke band met Belarus. De vermiste politici worden in Eindhoven jaarlijks geƫerd. Daar zijn wij u dankbaar voor.
De situatie in ons land is momenteel kritiek. Sinds de vervalste verkiezingen in augustus zijn er meer dan 25.000 mensen slachtoffer geworden van politiegeweld. Onder de demonstranten zijn doden en gewonden gevallen. Loekasjenka, die al 26 jaar aan de macht is, weigert zijn presidentschap neer te leggen blijft zijn volk met geweld onderdrukken.
Deze week (19-20 november) bezoekt Svetlana Tikhanovskaya Nederland. Zij won de verkiezingen volgens de onafhankelijke telling en wordt door alle EU-leiders als de vertegenwoordiger van het Belarussische volk gezien. Tijdens haar bezoek zal zij Premier Rutte en Minister Blok ontmoeten. Ook ontmoet zijn vertegenwoordigers van de FNV en diverse mensenrechtenorganisaties.
De solidariteit van Nederland met het Belarussische volk wordt in Amsterdam publiekelijk getoond: op donderdag 19 november hijst het gemeentehuis de Belarussische wit-rood-witte vlag als teken van de onafhankelijke Belarus.
Wij vragen u om onze landgenoten, Svetlana Tikhanovskaya en ons te steunen in deze moeilijke tijd en, net als de Gemeente Amsterdam, de vlag voor Belarus te hijsen.

 

Bron: Eindhovens Dagblad