Wit-Russische ambassadeur ontboden

Minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) heeft de Wit-Russische ambassadeur ontboden op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Nederland is verontrust over de uitwijzing van de ambassadeur van Polen en het hoofd van de EU-delegatie in Minsk en over de zorgwekkende mensenrechtensituatie in Wit-Rusland.

De EU besloot deze week een duidelijk signaal af te geven aan het regime door alle EU-ambassadeurs in Wit-Rusland voor overleg terug te halen en de Wit-Russische ambassadeurs in alle EU-landen te ontbieden.

Minister Rosenthal veroordeelt de mensenrechtensituatie in de laatste dictatuur in Europa scherp.‘Politieke gevangenen en intimidatie van politieke partijen en mensenrechtenverdedigers zijn dagelijkse werkelijkheid voor de Wit-Russen. Onacceptabel’, aldus Rosenthal. Nederland zet zich in om met EU-sancties het regime onder druk te zetten. Daarnaast blijft Nederland het maatschappelijk middenveld ondersteunen, aldus de minister.

De EU besloot deze week de sancties uit te breiden met 21 personen, die een EU-inreisverbod en bevriezing van financiële tegoeden kregen opgelegd. Hiermee staan nu ruim 200 personen op de sanctielijst.

Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken