Totale controle door de staat in Wit-Rusland

George Orwell schreef in 1948 de dystopie “1984” kort na Hitler, maar met Stalin nog aan de macht. Wat zou hij geschreven hebben met kennis van de technologie van nu? Hij was in de eerste plaats een journalist met boeken over de Engelse mijnen, de achterkant van luxe hotels in Londen en Parijs, de Spaanse Burgeroorlog. Misschien zou hij een land als Wit-Rusland wel beschreven hebben.

Het recente rapport van Amnesty International over “Surveillance in Belarus” is huiveringwekkend en laat zien wat de invloed is op het leven van activisten. Een citaat uit een artikel van Joshua Franco op de vraag hoe het is om zo te moeten leven: “In principle if I am talking indoors, or on the phone, or writing emails, I assume it all gets to the KGB (Belarus state security). So I don’t worry about it, I talk openly and say only what I would say if there were a KGB agent sitting next to me.”

Een PDF van het volledige rapport is hier te vinden.