Gemeente Eindhoven wil bezuinigen op stedenbanden Bialystok en Minsk

In de programmabegroting 2009-2013 stelt het college van B&W van Eindhoven voor om te bezuinigen op beide Oost-Europese stedenbanden. Het college schrijft in het raadsvoorstel:

“Onze relatie met Bialystok komt gezien de Europese toetreding van Polen in een ander daglicht te staan. Voor Minsk geldt tevens een aansluitingsbeweging naar Europa. Omdat financieringsmogelijkheden ontstaan vanuit Europa kan onze inzet beperkt worden. Stopzetten van huursubsidie aan Bialystok betreffende het pand aan de Laagstraat (verwachte besparing € 24.000,–). Daarnaast levert de heroriëntatie op de stedenbanden bij vermindering van het aantal stedenbanden (Bialystok en Minsk) naar verwachting structureel € 41.000,– op.”

Hoewel deze voorstellen bij alle betrokkenen als een donderslag bij heldere hemel komen, past de voorgestelde heroriëntatie wel in het internationale beleid van de gemeente, waarbij de focus in Europa meer komt te liggen op economische samenwerking tussen “Brainports”. Voorbeeld is de driehoek Aken – Leuven – Eindhoven.

Nu is de gemeenteraad aan zet, die overigens na het bezoek van enkele raadsleden aan Minsk in 2008 nog steeds de kaders moet bepalen voor de bestuurlijke samenwerking met Minsk.