Veertiende vier bomen herdenking op 16 september 2021

Op 16 september 2021 vond de veertiende herdenking plaats van de vier Belarusische mannen die in 1999-2000 gedwongen verdwenen. Arjen van Halem heette de aanwezigen welkom en gaf een overzicht van de gebeurtenissen van het afgelopen jaar.
Leo Mesman las zijn gedichten “4 bomen voor Wit-Rusland en “bij de herplanting van de vierde boom”.

Valeriya Krasovskaya (We Remember), dochter van Anatoly Krasovsky, sprak over hoe het verhaal van Belarus haar verhaal is en over de pijn over de verdwijning van haar vader, die maar niet weg gaat.
Wim Dekkers (FNV) sprak over de extreem moeilijke situatie van vakbondsactivisten in Belarus, die in het afgelopen jaar slechts nijpender geworden is.
Namens de gemeenteraad van Eindhoven sprak Ellen Schoumacher (PvdA-fractie).

Christie Miedema sprak namens Amnesty International over de mensenrechtensituatie in Belarus in het afgelopen jaar.
Namens de Belarusische gemeenschap in Nederland spraken Dimitry Pustakhod en Lena Kalinovskaja. Beide vertelden hoe zij pas vorig jaar onder invloed van de uitzonderlijke gebeurtenissen in hun thuisland van deze herdenking op de hoogte raakten. Lena Kalinovskaja las een gedicht voor dat speciaal voor deze gelegenheid was geschreven, genaamd vier eiken, vier pijlers.
Caroline Geelen begeleidde de bijeenkomst op viool met enkele stukken van Bach en het al vaker bij de herdenking vertolkte El cant dels ocells.

Na afloop kregen de aanwezigen de kans bloemen te plaatsen bij de bomen, een brief te ondertekenen voor en solidariteit te tonen met gevangen mensenrechtenactivisten van Viasna: https://twitter.com/christiemiedema/status/1438614772619038720?s=19.

Eerder op de dag werd Valeriya Krasovskaya geïnterviewd voor Radio 1: https://www.nporadio1.nl/uitzendingen/de-nieuws-bv/a9a53087-a755-4b65-8d03-a82b4b38e3fb/2021-09-16-de-nieuws-bv