Fotoreportage herdenking 16 september 2021

Op 16 september 2021 vond de veertiende herdenking plaats van de vier in 1999-2000 in Belarus verdwenen mannen, tegen de achtergrond van de nog steeds verder toenemende huidige repressie in Belarus.

De herdenking was de eerste bij de in maart 2021 nieuw geplante boom, om één van de oorspronkelijke vier bomen, die er slecht aan toe was, te vervangen.

Arjen van Halem leidde de herdenking in goede banen en gaf een introductie tegen achtergrond van de huidige situatie in Belarus. Leo Mesman las het oorspronkelijke gedicht “4 bomen voor Wit-Rusland” en zijn nieuwe gedicht “bij de herplanting van de vierde boom”.

Valeriya Krasovskaya sprak over de pijn over de verdwijning van haar vader, tegen de achtergrond van het voortdurende verhaal van repressie in Belarus. Wim Dekkers (FNV) sprak over de situatie van vakbondsactivisten in Belarus.

Ellen Schoumacher vertegenwoordigde de Eindhovense gemeenteraad.

Christie Miedema sprak namens Amnesty International over de mensenrechtensituatie in Belarus in het afgelopen jaar en Caroline Geelen begeleidde de bijeenkomst op viool.

Dimitry Pustakhod en Lena Kalinovskaja spraken namens de Belarusische gemeenschap.

Na de toespraken deelden Jip van Limpt en Christie Miedema van Amnesty bloemen uit die deelnemers bij de bomen konden plaatsen.

Na de herdenking vond nog een solidariteitsactie plaats voor gevangen activisten van de Belarusische mensenrechtenorganisatie Viasna.