Europese Metaalarbeidersbond roept Nederlandse regering en EU op tot economische sancties

Tijdens een discussie-avond in het Humanity House in Den Haag op 16 mei jl. heeft Eddy Stam van de Europese Metaalarbeidersbond opgeroepen tot economische sancties. FNV Bondgenoten heeft zich reeds gewend tot minister Rosenthal en de Tweede Kamer. In Nederland gevestigde oliehandelaren als Trafigura en Vitol blijken een belangrijke rol te spelen in de Wit-Russische export van olieproducten. In 2009 bestond 42% van de export van Wit-Rusland uit olieproducten. Daarvan wordt weer 45% verhandeld via Nederland. Stopzetten van deze deviezenstroom zou Lukashenko hard treffen. Nederland wil alleen maatregelen in EU-verband treffen. Voor alle brieven (ook aan Tweede Kamer en aan Catherine Ashton) zie de website van FNV Bondgenoten.

De inzet van FNV Bondgenoten en EMB viel in goede aarde bij Alexander Kazulin. Volgens deze ex-presidentskandidaat helpen alleen economische sancties en is de tijd van pappen en nathouden voorbij. Zijn eigen vrijlating na 2,5 jaar gevangenis is daarvan het bewijs. Hij werd vrijgelaten na Amerikaanse sancties.

Buitenlandse Zaken wil niet zonder steun van de EU deze deviezenstroom blokkeren en zegt al sinds jaar en handig binnen de EU als hardliner gezien te worden t.a.v. sancties tegen Wit-Rusland.