Aankondiging herdenking op 16 september 2021 – Eindhoven herdenkt vier verdwenen Belarussen

Op 16 september 1999 werden Anatoly Krasovsky en Viktor Gonchar op straat gekidnapt. Sindsdien is niets meer van hen vernomen. Ook Yuri Zakharenko en Dmitry Zavadsky verdwenen van het een op het andere moment spoorloos. In veel steden en landen wordt nog jaarlijks stilgestaan bij deze politiek gemotiveerde gebeurtenissen. Zo zijn in 2008 in Eindhoven vier bomen geplant en is een gedenksteen geplaatst. Voor de nabestaanden is dit een unieke plek geworden om de verdwenen mannen te herdenken.

De ontwikkelingen in Belarus sinds de frauduleuze presidentsverkiezingen van vorig jaar maken de herdenking relevanter dan ooit. Wederom worden mensen die opstaan tegen onvrijheid met geweld, arrestaties en martelingen onderdrukt. Er zijn mensen verdwenen en vermoord en er vinden vele onwettige arrestaties plaats. Meer dan 600 mensen zitten nog vast, waaronder de meeste oppositionele politieke leiders. Daarom vindt aansluitend aan de herdenking een actie plaats om degenen die nu hun stem verheffen tegen het regime te ondersteunen.

De herdenking vindt plaats op donderdag 16 september 20201 15:00 – 16:00 uur, bij de vier bomen in het parkje van de Paradijslaan, Eindhoven (hoek Frederik van Eedenplein). Er zijn zitplaatsen voor oudere bezoekers en de coronamaatregelen worden in acht genomen. Bezoekers wordt verzocht een mondkapje mee te nemen.

Onder meer Valeriya Krasovskaya (We Remember), Christie Miedema (Amnesty International), Dimitry Pustakhod (Belarussische gemeenschap in Nederland) en Wim Dekkers (FNV) zullen het woord voeren.Op het programma staan gedichten van Leo Mesman en Lena Kalashnikova en muziek van Fried Manders en Wendy Lina. Zij hebben werk speciaal voor deze herdenking geschreven. Wij nodigen u van harte uit de herdenking en de aansluitende actie bij te wonen.